KBO

KBO
KATENDRECHTSE BEWONERSORGANISATIE

De archiefstukken van de KBO inclusief de voorlopers van de KBO (zoals het Wijkcomité Katendrecht, het Wijkorgaan Katendrecht en de Aktiegroep Redt Katendrecht AREKA) en inclusief het archief van de actieve bewoners Herman van Eijk en Wies Lembke-Hoes kunnen geraadpleegd worden in het Gemeentearchief. Het gaat in totaal om 14,04 strekkende meter en omvat de periode 1968-2000. De historicus Jan van den Noort heeft alles nauwgezet geïnventariseerd en die inventarisatie is hier te bekijken. Het laatste jaarverslag (2007) staat op de site van de KBO. De KBO wordt ondersteund door een extern ingehuurde beroepskracht, Pauline de Mare van Markum stedelijke ontwikkeling (voorheen Het Kwartier), een VoF die uit twee BV’s bestaat.

Zie hier voor de subsidietoekenning aan de KBO.

Zoals de naam al zegt, stelt de stichting KBO zich ten doel om het woon- en leefklimaat van de bewoners op Katendrecht te bevorderen. Dat doel wordt bereikt door te doen wat daartoe nuttig en nodig is, zoals:

  • afstemmen met en ondersteunen van alle relevante instellingen en instanties;
  • ondersteunen en waar nodig reguleren van externe activiteiten;
  • bijdragen aan projectontwikkeling, -begeleiding en -uitvoering;
  • informeren van de bewoners over alle relevante zaken;
  • bevorderen van een optimale inspraak door bewoners;
  • ondersteunen en begeleiden van bewonersinitiatieven;
  • hulpverlening aan bewoners, o.a. door middel van het wijkservicepunt;
  • verzorgen van de signaal- en/of ombudsmanfunctie richting overheid;
  • zo nodig de bewoners vertegenwoordigen.

In feite is dus elk beleidsterrein ook het werkterrein van de KBO zolang het maar een relatie heeft met het woon- en leefklimaat op de Kaap en dat is best wel veel en dús ook nogal tijdrovend. Vandaar dat er nogal veel vrijwilligersuren in deze bewonersorganisatie gestopt worden. En omdat de KBO in principe primair voor de bewoners opkomt (en dus eigenlijk als een combinatie van een soort consumentenbond en de ombudsman fungeert), is de KBO niet bij alle instanties en instellingen even geliefd.

De reguliere inkomsten van de KBO bestaan uit subsidies, of beter, uit één subsidie, van de deelgemeente. Het gaat om een bedrag van ruwweg 35.000 euro per jaar aan apparaatskosten. Daaruit worden de huisvestingskosten (zoals huur van de werk- en vergaderruimten en bijkomende kosten als verlichting en verwarming) betaald (bij elkaar zo’n 20.000 euro), zodat er rond de 15.000 euro per jaar beschikbaar is voor de dagelijkse uitgaven (als gebruik telefoon, computer, printer, internet, kopieermachine, porti, vergaderkosten, schoonmaakkosten, etc. en uit dit bedrag moeten ook de kosten voor de productie van de Wijkkrant betaald worden). Daarnaast wil de deelgemeente ook nog wel eens een deel van de onder de KBO ressorterende werkgroepen een subsidie toekennen, maar áls dit al gebeurt dan gaat dit, inclusief de afwikkeling, vaak moeizaam en moeten er weer vele vrijwilligersuren in de daartoe opgelegde verslaglegging gestopt worden. (Voor 2009 is voor Levendig & Leuk de oplossing gevonden dat de deelgemeente wel bijdraagt, maar dat deze subsidie door Woonstad Rotterdam geadministreerd wordt).
Daarnaast is er (voor maximaal 18 uur per week) administrat
ieve ondersteuning en ondersteuning Wijkservicepunt (SWF) en is vanuit het opbouwwerk (Sonor) tegen de 5 uur per week ondersteuning beschikbaar (die overigens niet geleverd wordt). Verder is er het periodiek spreekuur van Onbenutte Kwaliteiten op de woensdag van 10:00 tot 15:00 uur en is soms ook een sociaal raadsman aanwezig. Maar de voor de continuïteit benodigde menskracht, zowel voor de interne coördinatie en aansturing als voor alle andere werkzaamheden, komt al vele jaren geheel voor rekening van onbetaalde vrijwilligers.

Het is triest om te moeten constateren dat met name de deelgemeente Feijenoord deze inzet maar met een karige subsidie ondersteunt, dáár zelfs achteraf nog op kort en ook de KBO soms bewust niet bij nuttig overleg betrekt of zelfs informatie niet of onvoldoende doorgeeft (zoals is ingezet met het weren van het KBO als deelnemer in het periodiek instellingenoverleg). Zoiets staat nogal haaks op de wens om te kunnen beschikken over een gezond en breed gedragen Katendrechtse Bewonersorganisatie. Lees hierover bijvoorbeeld de financiële gang van zaken. Dat het DB van de deelgemeente Feijenoord op 14 april 2009 heeft besloten om de schoonmaakkosten van de KBO ingaande 1 januari 2009 structureel ten laste van de algemene budgetten ‘bewonersondersteuning’ en ‘bewoners en hun organisaties (Noord)’ te brengen levert het de KBO niets extra’s op (want er wérd al schoongemaakt voor rekening van de deelgemeente), maar het is er nu wél inzichtelijker op geworden.

Dat neemt niet weg dat de gang van zaken uitermate onbevredigend is. En het wordt nog gekker als het dagelijks bestuur op 30 juni 2009 een brief naar de leden van de deelraad stuurt met daarin o.a. dat SONOR niet bereid is om de hulpvraag van de KBO – nml. om de informatieverstrekking aan de bewoners op Katendrecht door middel van de wijkkrant te ondersteunen – te honoreren zodat Katendrecht mínder ondersteuning krijgt! Een beetje zindelijk denkende organisatie zou dan dat vrijvallende bedrag alsnog ter beschikking van de Katendrechtse Bewonersorganisatie stellen – waar immers vrijwilligers zich iedere dag gratis voor de wijk inzetten – maar het verbaast niet écht dat de deelgemeente daar niet op gekomen is … Sterker: op 12 november 2009 besloot de deelgemeente om de bewonersorganisaties als de KBO niet meer als het eerste aanspreekpunt in de wijk te zien en dat ook de bekostiging van de huisvesting afgebouwd zal worden …

De KBO wil natuurlijk weten wat er onder de bevolking leeft en hoe een en ander zich verhoudt tot de plannen. Enkele onderzoeken namens of door het KBO zijn de ‘Wijkschouw 2002’, ‘Aanbellen in Katendrecht 2006’ en ‘Senioren op de Kaap 2008’. Samen het de input uit de diverse werkgroepen bestaat daarmee de beschikking over een behoorlijk compleet beeld van de wijk.

Onder de KBO ressorteren werkgroepen die zich zowel met geheel Katendrecht als ‘slechts’ met een bepaald kwartier of zelfs (woon)complex bezighouden, zoals o.a. Levendig & Leuk, 1e Katendrechtsehaven, Citex-Fruitlaan, en Nemag I /m III. Daarnaast faciliteert het KBO zelfstandige
groepen zoals Delistraat, kluswoningen Driehoek, Vrije kavels Walhallalaan, Laankwartier-II, Parkkwartier fase II en VvE’s als de 2e Katendrechtsehaven. Het is en blijft verbazingwekkend dat het projectJES
 destijds nadrukkelijk buiten de KBO om is geïnitieerd en uitgevoerd en dat ook de doorstart met Katendrechts Peil de deelgemeente, Woonbron / ss Rotterdam en Woonstad Rotterdam als opdrachtgevers en financiers had. Daarmee zijn enige honderdduizenden euro’s gemeenschapsgeld gebruikt om náást KBO / Levendig & Leuk een twééde bewonerswerkgroep in te stellen. Nogal opmerkelijk, zeker gelet hoe – zie hiervóór – met de KBO wordt omgegaan.

Het is tegen die achtergrond van buurtbrede onderzoeken en diverse structurele werkgroepen dan opmerkelijk dat de deelgemeente nu ook nog eens structureel op het werk van de bewonersorganisaties heeft bezuinigd, vanuit de aanname dat deze bewonersorganisaties de bevolking onvoldoende bij de buurt weten te betrekken. Zie hierover de pagina participatie.

Om van alle ontwikkelingen op de hoogte te zijn én om ervoor te zorgen dat de communicatie tussen alle instanties en instellingen zo optimaal mogelijk is, organiseert de KBO ruwweg iedere twee maanden het ‘Overleg Katendrecht-plus’. Hierin participeren o.a. de basisscholen, de Echo, het opbouw- en welzijnswerk, Woonstad Rotterdam, vereniging  Maaszicht, de wijkagent, stichting evenementen, Opzoomeren, sociale activering (OK-bank), SWA, de twee bejaardenverenigingen, sportbuuurtwerk, thuiszorg, Cleo-Patria, stichting Stip, het gezondheidscentrum en de relevante projectleiders en gebiedsmanagers voor Katendrecht. Afhankelijk van het onderwerp schuiven ook vertegenwoordigers van andere organisaties aan.

Daarnaast neemt de KBO aktief deel aan het Participatie Overleg, dat 8 á 10 maal per jaar gehouden wordt. Daarin bespreken de deelgemeente, het OBR en Woonstad Rotterdam (en dus de KBO) het nodige op hoofdlijnen. Althans, voorzover de deelgemeente aartoe bereid is. Want helaas wordt de KBO niet zelden relevante informatie onthouden en vindt overleg over Katendrecht plaats waar de KBO nadrukkelijk niet voor wordt uitgenodigd. Dat vergt ook voor een bewonersorganisatie extra inspanning en welhaast een separaat circuit om dan tóch de gewenste constructieve bijdrage en de noodzakelijke kwaliteit aan een en ander te kunnen leveren.

De KBO hield de bewoners van de ontwikkelingen op de hoogte door middel van een tweemaandelijkse periodiek, de Wijkkrant Katendrecht. Deze werd huis aan huis verspreid en was voor niet-ingezetenen ook digitaal beschikbaar. Maar omdat de deelgemeente gekort heeft op de subsidie is er geen geld meer om deze wijkkrant uit te brengen. Er kan wél incidenteel subsidie worden aangevraagd – maar een periodiek is toch structuréél? Overigens heeft de werkgroep Levendig & Leuk ingaande december 2009 met steun van Woonstad Rotterdam de wijkkrant weer uitgebracht. De nieuwe naam is Wijkkrant De Kaap.

Het merendeel van genoemde bijeenkomsten vindt paats in een van de ruimten van het KBO-gebouw. Bovendien is het een centraal punt als inloop en rustpunt voor de vele werkers in de wijk, zoals de postbezorging, Woonstad Rotterdam, Gemeentewerken, Roteb, Stadstoezicht en de begeleiders en jongeren van HALT.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plaats een reactie